Wij leggen het uit: Hoe werken elektrische auto’s?

Wij leggen het uit: Hoe werken elektrische auto’s?

Spread the love

Als u wilt begrijpen hoe elektrische auto’s, of EV’s, werken en wat het verschil is tussen hybride en zuiver elektrische auto’s, lees dan verder. 

Hoe werkt de motor?

Elektrische auto’s werken door de stekker in een oplaadpunt te steken en elektriciteit van het net te halen. Ze slaan de elektriciteit op in herlaadbare batterijen die een elektrische motor aandrijven, die de wielen laat draaien. Elektrische auto’s versnellen sneller dan voertuigen met een traditionele brandstofmotor, waardoor ze lichter aanvoelen om in te rijden.

En het opladen dan?

U kunt een elektrische auto opladen door hem aan te sluiten op een openbaar oplaadstation of op een thuislader. Deze kunt u bestellen via autolaadpalen.com. Er zijn tal van oplaadstations in het Verenigd Koninkrijk om volledig opgeladen te blijven terwijl u onderweg bent. Maar om thuis optimaal te kunnen opladen, is het belangrijk om het juiste EV-elektriciteitstarief te kiezen, zodat u minder geld kwijt bent aan het opladen en meer kunt besparen op uw factuur.

EV’s & actieradius

Hoe ver u met een volle lading kunt rijden, hangt af van het voertuig. Elk model heeft een andere actieradius, batterijgrootte en efficiëntie. De perfecte elektrische auto voor u is degene die u kunt gebruiken voor uw normale ritten zonder halverwege te moeten stoppen om op te laden. Ontdek onze EV-leasingopties.

De verschillende soorten

Er zijn een paar verschillende soorten elektrische voertuigen (EV). Sommige rijden puur op elektriciteit, deze worden puur elektrische voertuigen genoemd. En sommige kunnen ook op benzine of diesel rijden, deze worden hybride elektrische voertuigen genoemd.

Plug-in elektrisch 

Dit betekent dat de auto puur op elektriciteit rijdt en al zijn energie krijgt wanneer hij aan het stopcontact zit om op te laden. Dit type heeft geen benzine of diesel nodig om te rijden en produceert dus geen uitstoot zoals traditionele auto’s. Hiervoor is het verstandig om een laadpaal installeren, zodat u niet onderweg hoeft bij te laden. 

Plug-in hybride 

Deze auto’s rijden hoofdzakelijk op elektriciteit, maar hebben ook een traditionele brandstofmotor, zodat u ook benzine of diesel kunt gebruiken als ze zonder lading komen te zitten. Als ze op brandstof rijden, produceren deze auto’s emissies, maar als ze op elektriciteit rijden, niet. Plug-in hybrides kunnen op een elektriciteitsbron worden aangesloten om hun batterij op te laden.

Hybride-elektrisch 

Deze rijden hoofdzakelijk op benzine of diesel, maar hebben ook een elektrische batterij, die wordt opgeladen door regeneratief remmen. Hiermee kunt u met één druk op de knop overschakelen tussen het gebruik van de brandstofmotor en de ‘EV’-modus. Deze auto’s kunnen niet op een elektriciteitsbron worden aangesloten en zijn voor hun energie afhankelijk van benzine of diesel. 

De interne onderdelen opgesomd

EV’s hebben 90% minder bewegende onderdelen dan een ICE (Internal Combustion Engine) auto. Hier is een overzicht van de onderdelen die een EV in beweging houden:

Elektromotor 

Levert de kracht om de wielen te laten draaien. Hij kan van het type DC/AC zijn, maar AC-motoren zijn gebruikelijker.

Omvormer 

Zet de elektrische stroom in de vorm van gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC)

Aandrijflijn 

EV’s hebben een transmissie met één versnelling die het vermogen van de motor naar de wielen stuurt.

Batterijen 

slaan de elektriciteit op die nodig is om een EV te laten werken. Hoe hoger het kW van de batterij, hoe groter de actieradius.

Opladen 

Steek de stekker in een stopcontact of een OPlaadpunt om uw batterij op te laden. 

EV batterijen & de kWh

Kilowatt (kW) is een eenheid van vermogen (hoeveel energie een apparaat nodig heeft om te werken). Een kilowattuur (kWh) is een eenheid van energie (het geeft aan hoeveel energie er is verbruikt), bijv. een gloeilamp van 100 watt verbruikt 0,1 kilowatt per uur. Een gemiddeld huis verbruikt 3.100 kWh energie per jaar. Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 2.000 kWh energie per jaar.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *